Zuid-Kreta

 

Exclusief genieten

Zuid-Kreta

Het eiland Kreta is het meest zuidelijk gelegen stukje Europa en ligt op een kruispunt van zeeroutes en oude beschavingen. Dat Kreta zo populair is bij vele bezoekers, vinden wij geen wonder. Het is veelzijdig en kent een rijk verleden.

Een vleugje geschiedenis


Zuid-Kreta is niet bekend vanwege de vele historische opgravingen. Echter, de omgeving is een resultaat van de lange historie van cultivatie door zijn bewoners. Sommige culturen hebben hun stempel sterker op dit gebied gedrukt dan andere. Dit heeft geresulteerd in een aantal historische monumenten uit diverse tijdperken.
Het is bekend dat er al sprake was van enige beschaving op Kreta vanaf 6500 v.Chr. Vooral onder Minós, de zoon van Zeus en Europa, één van zijn bijvrouwen, kwam Kreta tot volle bloei. Dit was omstreeks 2600 v.Chr. Hiervan zijn Knossós, Festós, Górtys en Agía Triáda een levendig bewijs. De resterende brokstukken geven blijk van een rijke geschiedenis.
Daarna volgden verschillende natuurrampen elkaar op en in de loop der eeuwen werd er veel verwoest en weer opgebouwd. Zo zijn er uit de eerste Byzantijnse tijd en de Arabische overheersing praktisch geen restanten gevonden. Maar de tweede Byzantijnse periode en de Venetiaanse overheersers lieten vele kloosters, kerken en kapellen na aan het eiland. Veel van deze kloosters zijn nog door enkele monniken of nonnen bewoond en vaak een aantal uren van de dag voor publiek geopend. De vele kapellen in de dorpen, verspreid over het zuiden van het eiland, hebben vaak enigszins verwaarloosde, maar zeker nog prachtige iconen.

Zelfs in de mythologie speelt dit deel van Kreta een sterke rol. Zo zou oppergod Zeus hier zijn geboren en grootgebracht door zijn moeder Rhea. Zijn vader was de titan Kronós die de vijf eerder geboren kinderen uit het huwelijk verslonden had uit angst dat zij hem na verloop van tijd zouden overwinnen. Moeder Rhea hield daarom haar zesde kind, Zeus, verborgen in de Ida-grot in het Idi- ofwel Psilorítis-gebergte, ook wel de ruggengraat van Kreta genoemd. Later zou Zeus het eiland verlaten om van de berg Ólympos zijn woonplaats te maken.

Het landschap


Prachtige stranden strekken zich langs dit deel van de zuidkust uit. Het achterland van Plakiás kent vele wandelpaden die een wandeltocht van korte of van lange duur mogelijk maken. De dorpen liggen er onschuldig bij en laten de wandelaar het Griekse leven mee beleven. De lokale bevolking is nog steeds verbaasd als een toerist hun dorp bezoekt.
De afwisselende begroeiing van de bergen weten een ieder te verrassen. Zo kent Zuid-Kreta een heel eigen variatie van plantengroei. Door de geïsoleerde ligging van het eiland, zijn vele gewassen, ooit daar gebracht door pioniers, door de eeuwen heen uitgegroeid tot een eigen soort. Zo groeit hier bijvoorbeeld de Kretenzische esdoorn (Acer creticum) en de Tulipa cretica, die sterk op onze klaproos lijkt. De hellingen van de bergen zijn rijkelijk begroeid met diverse kruiden, die onder andere worden gebruikt voor het maken van de zogenaamde bergthee. Niet te vergeten zijn de vele kloven die Zuid-Kreta kent. Zij vormen een uitdaging voor de avontuurlijke wandelaar. Groot wild vindt men niet op Zuid-Kreta. Wel zijn er vele vogelsoorten die het gebied bevolken. Zo leeft hier in de bergen de bedreigde roofvogel Falcon eleonorea. Het kustgebied is door veel vogels gekozen om te nestelen en te broeden.


Lefkogía


Aan de zuidkust van het indrukwekkende en veelzijdige Kreta ligt het authentieke dorpje Lefkogia. Slechts een handvol huizen rijk, maar uiteraard met een paar tavernes waar de Griekse keuken hoogtij viert. Aanschuiven bij een van de tafels biedt een garantie voor een smakelijke maaltijd en een gezellige tijd. Ook de Grieken zelf maken graag gebruik van deze heerlijke dis, klaargemaakt volgens de tradities van het eiland.

 

 

 

Villas in Zuid-Kreta is een project van Ross Holidays, wij bieden ook villas in Pilion.

cms & webdesign by Footsteps

English - Villas in South Crete Nederlands - Villas in Zuid-Kreta Ελλάδα - Βίλες στη Νότια Κρήτη