Wandelen op Zuid-Kreta

Zuid-Kreta leent zich uitstekend voor het maken van mooie wandelingen.

Het programma is over het algemeen pittig van aard. Uw inspanningen worden echter dubbel en dwars beloond met de prachtige uitzichten en het spectaculaire natuurschoon dat aan uw blik voorbij zal gaan. U wandelt in kleine groepen en onder leiding van een deskundige gids zodat u het gebied nog beter kunt leren kennen. Gedurende vier wandeldagen wordt u vanaf het centrale verzamelpunt in het dorp naar het beginpunt van de wandeling gebracht en aan het einde van de dag weer terug. Het spreekt voor zich dat u beschikt over een goede conditie, bergschoenen, klein rugzakje, zonnebril, pet/hoed en een trui/windjack.

Dag 1 Aankomst op Kreta

Dag 2 is een rustdag

Dag 3 Kalikrátis-kloof - Kapsódasos
Vroeg in de morgen vertrekken we met de bus richting het oostelijk deel van de Witte bergen, de regio Sfakiá. Onderweg is de uiteindelijke bestemming van vandaag al zichtbaar, het dorp Kapsódasos. De wandeling start in het dorp Kalikrátis op 750 m boven zeeniveau. Het is haast een ‘must' om hier een Sfakiáni pita met honing te eten; geeft u extra energie alvorens de wandeling te beginnen! Vanaf het hoog gelegen dorp gaat de tocht via de kloof richting Sfakiá aan de kust. De Kalikrátis-kloof is één van de meest authentieke kloven van Zuid-Kreta. Slechts een aantal kilometers lang, maar iedere meter is de moeite waard. Het is een redelijk enerverende tocht. Aan het einde van de kloof wacht de bus ons op en brengt ons naar Frangokástello waar we onszelf trakteren op een verfrissende duik in zee.
Hoogteverschil: 750 m - zeeniveau
Wandeluren: 3 à 4

Dag 4 Anópolis - Loutró - Chóra Sfákion
De bus brengt ons vandaag via een mooie route naar Anópolis waar we met de wandeling zullen beginnen. In Anópolis zullen we stoppen voor een korte koffiepauze. In dit dorp is het niet ongewoon de lokale bevolking nog in traditionele klederdracht te zien lopen. We lopen vanaf Anópolis via een pad langs de zee aan de Kretenzer Zuidkust richting het dorpje Loutró met mooie panorama's over de Libische Zee. Onderweg zult u een Venetiaans kasteel zien en mooi klein kerkje. In Loutró is er tijd om de inwendige mens te versterken en voor de liefhebbers om zich op te frissen in deze Libische zee. Loutró dankt immers zijn naam aan het Griekse woord voor bad "loutro" en oude baden zijn in deze omgeving ook gevonden. Na de lunch vervolgen we onze weg voor het laatste stuk van deze wandeling vanaf Loutró naar Chóra Sfákion. Ook dit pad loopt in de buurt van de zee en onderweg zult u de rustgevende golfslag als gezelschap hebben. Vanaf Chóra Sfákion wordt u opgehaald met de bus voor de terugreis naar Plakiás.
Hoogteverschil: 700 m - zeeniveau
Wandeluren: 4 à 5

Dag 5 is een rustdag

Dag 6 Fourfóuras - berghut in Ídi-gebergte - Fourfóuras
De dag begint met een pittig ritje de bergen in. Uiteraard ontbreekt het niet aan prachtige vergezichten tijdens de bochtige tocht. Fourfóuras ligt aan de voet van de uitlopers van het Ídi-gebergte. We beginnen aan de beklimming van de zuidelijke helling van het gebergte. Het pad leidt ons tussen de cipressen door naar boven. Hoe hoger we komen, des te wilder de begroeiing zal zijn. Als we geluk hebben zien we adelaars rondcirkelen, op zoek naar een prooi. Omdat hier niet veel wandelaars komen, zijn de flora en fauna nog niet verstoord. Ons doel is de berghut op 1400 meter. Na een korte pauze zetten we de daling weer in. We wandelen richting het eindpunt van onze route via het dorp Kouroutés. Dit dorp is genoemd naar de "Kourites", de mensen die hebben gezorgd voor Zeus toen hij verborgen werd gehouden voor zijn vader Kronos in een grot aan de andere zijde van de berg.
Hoogteverschil: 550 m - 1400 m - 550 m
Wandeluren: 6 à 7

Dag 7 Tímios Stavrós
Vanmorgen verzamelt de groep zich in Plakiás en vertrekken vanuit hier. De wandeling gaat richting Damnóni en via Amóudi gaan we omhoog naar het dorpje Lefkògia. Onderweg zullen we tussen zeer oude olijfbomen wandelen; vele van deze bomen staan hier al sinds de Venetiaanse tijd.

In het dorpje Lefkògia houden we een korte pauze voor een echte Griekse koffie en zullen we ons mengen tussen de lokale bevolking. Daarna wandelen we verder de berg op en heeft u als we eenmaal op de top zijn aangekomen, de mogelijkheid het kerkje van Tímios Stavrós te bezoeken. Tevens heeft u vanaf de top een prachtig uitzicht; richting het westen én richting het oosten. Daarna zullen we weer afdalen via Lefkògia en de terugreis naar Plakiás aanvaarden.
Hoogteverschil: zeeniveau - 350 m
Wandeluren: 3 à 4

Dag 8 Transfer
Transfer naar de luchthaven voor uw vertrek naar Nederland of naar een van onze vakantiewoningen uit ons programma voor een verlenging.

 

Contact & reserveren

Wilt u meer reserveringsinformatie, of direct een reserveringsverzoek indienen?

Villas in Zuid-Kreta is een project van Ross Holidays, wij bieden ook villas in Pilion.

cms & webdesign by Footsteps

English - Villas in South Crete Nederlands - Villas in Zuid-Kreta Ελλάδα - Βίλες στη Νότια Κρήτη